Unije - panorama

Pokrenite galeriju fotografija!

Unije - jedinstven otok.

Otok s istoimenim obalnim naseljem (44º 38' N i 14º 15' E) u Kvarneru, sjevernozapadno od Lošinja. Veličine 16,77 km², s 90 stanovnika (1991.). Unije su jedan od najzapadnijih jadranskih otoka, u pučinskom nizu manjih otoka: Zeča, Srakane, Susak. Otok je brdovit (najviši vrh Kalk, 138 m), građen od vapnenca. Sjeverozapadna pučinska obala je strma (Vele i Male Stijene), a na jugozapadnom dijelu se nalazi poluotočić Polje, s plodnom zemljom, praporom i izvorom pitke vode. Odnedavno Polje služi i kao sportski aerodrom. Ostali dijelovi otoka obrasli su uglavnom makijom i ponegdje zapuštenim, a nekad kultivranim zemljištem (uglavnom maslinici).

Danas su Unije otok koji nudi istinski očuvanu prirodu i, zahvaljujući pučinskom položaju, iznimno čisto more. Osim domaćeg stanovništva, na otok u posljednje vrijeme dolazi živjeti sve više zaljubljenika u njegovu iznimnu ljepotu.

Na Unijama nema automobilskog prometa.

IME

Unije su dobile ime od izvedenice grčke riječi heneios (neios, nia), što znači njiva, dakle po svome polju. Ukoliko bi ga htjeli pohrvatiti, otok bi se zvao Upolje!

PRVI SPOMEN

Prve informacije o Unijama pruža venecijanski isusovac Alberto Fortis u svom poznatom djelu Put po Dalmaciji iz 1774.: Unije (Onie) imaju nekoliko stanovnika i svi su jako siromašni. Glavni proizvod im je drvo za loženje, jer je otok većim djelom šumovit. Mogli bi proizvoditi velike količine meda i voska i uzgajati stoku, ali to ne čine. More oko Unija je bogato ribom, uglavnom tunom, skušom i sardelom, ali siroto stanovništvo nema ništa od toga, pa stranci dolaze i hvataju im ribe pred nosom.

ZAJAVORI, MARAČOL, KAMBUNARA...

Čudna imena! Ali, ako se samo malo „razgrne“ podrijetlo imena tih otočkih lokacija – sve postaje jasno! Zajavori su šuma lovora (javor je lokalni naziv za lovor), Maračol, plitka uvala, dobila je naziv od talijanskog marazzo (močvara), a Kambunara je (kao Kambuni na Krku) provansalski cambon (polje).

LJEKOVITE I AROMATIČNE BILJKE

Prirodno očuvana unijanska vegetacija obiluje mnogim aromatičnim i ljekovitim biljem. Osobito valja izdvojiti koromač, kičicu, kadulju, mirtu i vrijesak.

STANOVNIŠTVO

Unije su najviše stanovnika imale 1921. godine (783), nakon čega u nekoliko navrata dolazi do iseljavanja, uglavnom u SAD. Unijani su se najviše koncentrirali (baš kao i stanovnici susjednog otoka Suska) u New Yorku i obližnjem Hobokenu. Mnogi su se raselili i po Hrvatskoj, ili nastanili u obližnjem Malom Lošinju. Danas Unijani (mnogi od njih povratnici iz Amerike) žive uglavnom od poljoprivrede i turizma.

PROMETNA POVEZANOST

Iz Malog Lošinja (udaljenost 14NM), svakodnevno vozi brod Ozalj. Iz Rijeke vozi katamaran Judita. Na Unije se može doći sportskim avionom iz Lošinja, Vrsara i Medulina.

SREDNJE TEMPERATURE ZRAKA PO MJESECIMA

siječanj 7,5ºC svibanj 17,7ºC rujan 21,3ºC
veljača 7,6ºC lipanj 21,8ºC listopad 16,1ºC
ožujak 9,8ºC srpanj 24,6ºC studeni 12,1ºC
travanj 13,7ºC kolovoz 24,3ºC prosinac 9,3ºC

Autori fotografija: Dubravko Harapin, Asia Krstulović, Snježana i Goran Nemarnik, Mio Vesović, Tea i Edo Vidovič